Ανταγωνιστικό ποιοτικό πλεονέκτημα.
Ξεχωρίστε από το πλήθος των 'άχρωμων' εκτυπώσεων με ποιοτικό προβάδισμα.

Εκτυπώσεις Άνυδρης Όφσετ - Waterless Offset
Τα πλεονεκτήματα της Άνυδρης όφσετ εκτύπωσης.
Ποτέ πριν οι εκτυπώσεις όφσετ, δεν είχαν τέτοια ποιότητα.

Όφσετ Heidelberg DI

Με το σύγχρονο ψηφιακό (DI - Digital Imaging) άνυδρο όφσετ 4χρωμο πιεστήριο της HEIDELBERG, GTO52 DI τα χρώματα είναι πιό ζωντανά και η εκτύπωση είναι πιο σταθερή ποιοτικά για όλο το τιράζ.
Χάρη στην τεχνολογία της άνυδρης εκτύπωσης όφσετ που επιτυχώς έχουμε υιοθετήσει στο "ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ.com" πετυχαίνουμε πολύ καλή απόδοση σε αναλύσεις και LPI υψηλότερα από τα συνήθη. Σε χρώματα που οι συμβατικές μηχανές όφσετ αδυνατούν να αναπαράγουν, τόσο σε επιχρισμένα (coated) χαρτιά, όσο και σε μη επιχρισμένα (Uncoated).

Τι είναι η άνυδρη όφσετ εκτύπωση;

Φιλικό στο Περιβάλλον
Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, η εκτύπωση όφσετ (λιθογραφική ή επιπεδοτυπία) βασίζεται στο γεγονός ότι το μελάνι (λιπαρό) δεν αναμιγνύεται με το νερό. Στην παρατήρηση αυτή, βασίστηκε ο ευφευρέτης της λιθογραφίας και δημιούργησε μια πλάκα -σημερινός τσίγκος- η οποία είχε την δυνατότητα να αποτελείται από περιοχές δύο ιδιοτήτων. Τις μελανόφιλες περιοχές, εκεί "έπιανε" το μελάνι και τις υδρόφιλες, εκεί έπιανε το νερό. Πέρναγε λοιπόν πάνω από την πλάκα ένα κύλινδρο βρεγμένο και υδάτωνε όλες τις υδρόφιλες περιοχές. Στην συνέχεια πέρναγε από πάνω ένα κύλινδρο μελανωμένο και μελάνωνε όλες τις μελανόφιλες περιοχές. Αυτή η αρχή ισχύει ακόμη και σήμερα.
Αυτή η διεργασία όμως έχει ένα βασικό μειονέκτημα. Το νερό. Παρόλο που η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συμβάλλει στην μείωση των αρνητικών επιδράσεων της ύπαρξης του νερού, αυτό το πρόβλημα παραμένει.
Η εκτύπωση όμως με Waterless μελάνια και τσίγκους δεν παρουσιάζει τέτοιο πρόβλημα γιατί δεν γίνεται καθόλου χρήση του νερού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιό "καθαρές" εκτυπώσεις και περιβαλλοντικά αλλά και στην πράξη.

Γιατί χωρίς νερό;

Η εκτύπωση με συμβατική Όφσετ μηχανή απαιτεί από τον χειριστή της εκτυπωτικής μηχανής να διαχειριστεί ένα πολύπλοκο μίγμα "νερού" ύγρανσης και μελάνης. Το νερό που χρησιμοποιείται στη συμβατική Όφσετ εκτύπωση δεν είναι απλώς καθαρό νερό - έχει βελτιστοποιηθεί με την προσθήκη αρκετών χημικών ουσιών για την αποτελεσματικότερη ύγρανση του "τσίγκου" (εκτυπωτική πλάκα). Αυτά είναι συνήθως επιφανειοδραστικές ουσίες, απορρυπαντικά, παράγοντες διαβροχής, οξέα, γόμμες και αλκοόλες, όλα τα οποία καθιστούν το νερό πιο ρευστό και σταθεροποιούν τις αλληλεπιδράσεις με τον τσίγκο και το μελάνι. Είναι ακόμα ως επί το πλείστον νερό, αλλά με όλες αυτές τις χημικές ουσίες που περιλαμβάνονται συνήθως ονομάζεται "Fountain solution".
Πιό Πράσινη
Υπάρχει ένα προφανές όφελος για την εξάλειψη του "Fountain solution" από τη διαδικασία εκτύπωσης. Πρώτον, υπάρχει η συνολική ποσότητα νερού που καταναλώνεται στη διαδικασία με συμβατική Όφσετ εκτύπωση - περίπου 3,5 λίτρα για κάθε 8.000 φύλλα έγχρωμης εκτύπωσης 70εκ.x100εκ. Ανάλογα με την περιοχή λειτουργίας, η χρήση νερού μπορεί να είναι ένα μεγαλύτερο ή μικρότερο θέμα. αλλά δεν έχει σημασία το πού. Το νερό είναι ένας φυσικός πόρος που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της συμβατικής εκτύπωσης offset.
Πιό Καθαρή
Ποιότητα
Η εκτύπωση με συμβατική Όφσετ δημιουργεί απόβλητα. Το "Fountain solution" που εκτίθεται σε μελάνια, διαλύτες και ίχνη χαρτιού μεταφέρει ένα μέρος αυτών πίσω στη δεξαμενή κυκλοφορίας που τροφοδοτεί το "νερό" στην εκτυπωτική μηχανή. Μετά από περίπου μία εβδομάδα παραγωγής, το "Fountain solution" είναι "βρωμισμένο" και γενικά απορρίπτεται ως βιομηχανικά λύματα. Έτσι, εκτός από τη μη χρήση μεγάλων ποσοτήτων καθαρού νερού, η εκτύπωση χωρίς νερό δεν παράγει βιομηχανικά λύματα - ένα διπλό όφελος.
Πιο αποτελεσματική
Επειδή η εκτυπωτική διαδικασία απαιτεί μια κατάσταση χημικής ισορροπίας μεταξύ δύο υγρών, η Άνυδρη εκτύπωση ξεκινά πιό γρήγορα και επιτυγχάνει σταθερότητα στο χρώμα γρηγορότερα από την συμβατική Όφσετ εκτύπωση. Αυτό σημαίνει χαμηλότερο κόστος εκκίνησης σε σκάρτα φύλλα χαρτιού. Επίσης, η διαδικασία άνυδρης εκτύπωσης είναι πιο σταθερή από την συμβατική Όφσετ εκτύπωση, οπότε το χρώμα παραμένει πιο σταθερό καθ' όλη τη διάρκεια της εκτύπωσης. Αυτό μειώνει τα τρέχοντα απόβλητα, όπου ο χειριστής του πιεστηρίου μπορεί να χρειαστεί να πετάξει σκάρτα φύλλα κατά τη διάδικασία επίτευξης του σωστού χρώματος.
Ευκρινέστερες Εικόνες
Η άνυδρη εκτύπωση αναπαράγει μια καλύτερη, ευκρινέστερη και συνεπέστερη κουκκίδα από την συμβατική Όφσετ εκτύπωση. Επιπρόσθετα, οι εκτυπώσεις χωρίς νερό έχουν χαμηλότερο Dot Gain (άνοιγμα κουκκίδας) από την συμβατική Όφσετ εκτύπωση, επιτρέποντας την εκτύπωση υψηλότερων πυκνοτήτων μελάνης χωρίς να "λασπώνει" το χρώμα. Ο συνδυασμός των πιο έντονων κουκίδων και η υψηλότερη πυκνότητα μελανιού δημιουργούν υψηλότερη αντίθεση εκτύπωσης. Η άνυδρη εκτύπωση μπορεί να έχει πιό ζωηρά και λαμπερά χρώματα από ό, τι συμβατική offset. Τέλος, λόγω της υψηλότερης σταθερότητας και του χαμηλότερου Dot Gain, μπορούν να χρησιμοποιηθούν λεπτότερα Ράστερ (LPI), επιτρέποντας την υψηλότερη ανάλυση, πιο φωτορεαλιστική εκτύπωση από την συμβατική Όφσετ εκτύπωση.
Επιλογές υποστρώματος
Υπάρχουν πολλές εφαρμογές εκτύπωσης όπου η παρουσία του νερού δημιουργεί περισσότερες από τις κανονικές προκλήσεις. Η εκτύπωση με UV μελάνια, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί μελάνια που δεν αντιδρούν καλά με τό "νερό" στην μηχανή. Το UV χρησιμοποιείται συνήθως στην εκτύπωση σε μη απορροφητικά υποστρώματα όπως τα πλαστικά. Όταν το υπόστρωμα δεν απορροφά μέρος του νερού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκτύπωσης, η σωστή ισορροπία μελάνης και νερού καθίσταται πολύ δύσκολη για τον χειριστή της μηχανής. Η άνυδρη εκτύπωση είναι μια εξαιρετική επιλογή για την εκτύπωση με UV μελάνια επειδή είναι ευκολότερη η λειτουργία και πιο σταθερή κατά τη διαδικασία εκτύπωσης.
Απλούστερη
Η συμβατική Όφσετ εκτύπωση είναι μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί τη διατήρηση χημικής αλληλεπίδρασης κατά τη διάρκεια της μεταφοράς μελάνης από την μηχανή στο χαρτί ή το υπόστρωμα. Η άνυδρη εκτύπωση είναι πραγματικά μια φυσική διαδικασία, όπου οι φυσικές ιδιότητες του μελανιού και της πλάκας αλληλεπιδρούν για να επιτρέπουν τη σωστή μεταφορά μελάνης. Η άνυδρη εκτύπωση είναι απλούστερη διαδικασία εκτύπωσης από την συμβατική offset.
Πιο έξυπνη
Καλύτερη για το περιβάλλον, πιο αποτελεσματική λειτουργία εκτύπωσης, φωτεινότερη, ευκρινέστερη, πιο σταθερό χρώμα, περισσότερες επιλογές υποστρώματος - η άνυδρη εκτύπωση είναι απλά μια καλύτερη επιλογή.
Πηγή: http://www.waterless.org/waterless-advantages

Για οποιαδήποτε απορία με την άνυδρη εκτύπωση, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.